Причини харчового отруєння. Як його уникнути?
Що ж воно таке, це харчове отруєння?
Харчові отруєння – хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.
Розберемося з їхніми видами. Всього є 3 групи.
- мікробного походження (токсикоінфекції, ботулізм) – Найпоширеніший вид.
- немікробного (отруєння продуктами з вмістом отруйних хімічних сполук, наприклад, грибами).
- з невстановленими причинами.
Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети).
Симптоми:
- Нудота
- Блювання
- Різкий біль у животі
- Бліда шкіра
- Прискорени пульс
Основні причини отруєння:
- елементарне недотримання правил особистої гігієни
- недотримання технології приготування страв
- недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв
- вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання
І нарешті, як уникнути цього жаху?
Все просто
- Мийте руки ( перед і після контактом з їжею, після туалету)
- Стежте за чистотою кухні і кухонного приладдя.
- Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо.
- У магазинах необхідно перевіряти термін придатності продуктів і вибирати тільки найсвіжіші.
- Не варто купувати їжу, особливо м’ясо і сир, на стихійних ринках.
- Фрукти і овочі на ринку краще не пробувати, а вдома їх перед вживанням треба ретельно вимити.
- Слід пам’ятати, що у спеку всі продукти швидко псуються. Тому краще не готувати занадто багато, а їжу, що залишилася, можна зберігати в холодильнику не більше доби.
- Важливо обмежити вживання тортів і тістечок з кремом – вони теж можуть стати причиною отруєння.
- не потрібно залишати готову їжу на столі довше ніж на 2 год
Висновки: Потрібно слідкувати за чистотою та якістю їжі. Дивитись за чистотою рук. Харчові отруєння серйозна справа і легше витратити трохи часу на миття рук, ніж на болючий недуг і довге лікування.