Міфи і факти про дієти – Основи здоров’я

Добрий день, сьогодні Ви матимете змогу почитати про банальну для нас всіх тему, а саме “Факти та міфи про дієти”. Незважаючи на те, що ця тема вже для багатьох заяложена, все одно чимало людей ставлять собі питання на кшталт: “Важлива кількість чи якість їжі?”, “Від яких продуктів треба відмовлятись?”, “Чи варто йти до дієтолога?”, “Чи може невелика кількість нездорової їжі негативно вплинути на організм?” – через незнання відповідей на такі питання дієта може обернутись на нескінченну боротьбу, що призведе до низької самооцінки. Сьогодні я розгляну міфи та знайду коректні факти.

(С) https://prostoinfo.com/zdorovya/yak-bilki-zhiri-i-vuglevodi-dopomagayut-nam-shudnuti.html

Почнемо з першого міфу. “Щоб схуднути, потрібно відмовитися від продуктів, що містять жири та вуглеводи”. Це неправда, бо жири та вуглеводи забезпечують організм енергією. Жири беруть участь у секреції гормонів, процесі згортання крові, утворенні клітинних мембран. Дієтологи рекомендують не  відмовлятися, а обмежити вживання жирів. Не зловживати продуктами, що містять приховані жири: ковбасою, майонезом, печивом, тортами, тістечками. Вуглеводи є також важливим джерелом енергії і необхідні для нормального обміну речовин. Лікарі справді рекомендують для схуднення їсти менше вуглеводів, проте не можна повністю виключати цю групу їжі зі свого раціону, адже це призведе до дисбалансу. Краще обмежувати вживання швидких вуглеводів, бо вони дають зависоку кількість енергії і високу концентрацію глюкози в крові. Повільні вуглеводи дозволяють людині відчути себе ситим і підвищують рівень серотоніну ( використана інформація із “5 міфів, які вже давно пора викинути з голови”). 

(С) https://telegraf.com.ua/zhizn/zdorove/2491668-vdohnovlyayushhie-peremenyi-kotoryie-proizoydut-esli-ne-est-posle-shesti.html

“Ні в якому разі не їсти на ніч!” – ось так починається наш другий міф. Деякі люди навіть бояться підійти до холодильника після шостої. Твердження тому є те, що, коли людина засинає, метаболізм сповільнюється і їжа не засвоюється. Переїдати, звичайно, не варто, бо організму треба теж відпочити, але насправді наше тіло використовує енергію, коли ми спимо. Якщо людина веде активний спосіб життя, то невелика вечеря не відкладеться у вигляді складок на животі. Інша справа, якщо ви пролежали або просиділи весь день на дивані і з’їли картоплю фрі, логічно, що це відіб’ється на вашій фігурі. Але тут вже навіть справа не в тому, коли ви її з’їли.

(С) https://yasensvit.ua/recipes/snidanok/retsept-anhliyskoho-snidanku/

“Щоб схуднути, треба пропустити сніданок”. Не знаю, хто таке вигадав, але сніданок – це найважливіший прийом їжі, і так завжди було. Але раптом він став вважатися причиною появи зайвої ваги. Відмова від сніданку сповільнює метаболізм, організм спалює менше калорій і запасає більше жирів. Правильно збалансований сніданок – хороший спосіб наповнення енергією й уникнення непотрібних перекусів і переїдання за наступних прийомів їжі. Здоровий сніданок допомагає контрулювати почуття голод упродовж усього дня. Ранковий прийом їжі впливає на швидкість обміну речовин, прискорюючи його після нічного сну. Вранці організм активний і для підтримки цієї активності він готовий спалювати калорії, а корисний сніданок дозволяє робити це ще швидше.

(C) https://sunmag.me/zdorove/detoks.html

“Магія детокса, який швидко забере зайві кілограми”. Всі ми бачили в рекламах високих та струнких моделей, які показують всі “дивацтва” овочевого смузі. Детокс зараз – ціла індустрія. Варто розуміти, що якоюсь рідиною очистити весь організм і почати життя з нуля, – брехня. Насправді є два види детокса: справжній і фальшивий. Справжній вживають із метою лікування смертельно небезпечних отруєнь, які спричинені різноманітними речовинами. Ось друге поняття запозичене підприємцям для продажу неіснуючої «терапії», яка нібито здатна позбавити  організм від токсинів, що накопичилися. Здорове тіло і так безперервно працює. І немає жодного відомого способу – тим більше не через «детокс» – поліпшити роботу того, що і так добре справляється зі своїм завданням. Ідея детоксу будується навколо отруйних речовин – токсинів, які ми вдихаємо або отримуємо із їжею.

“Треба випивати 2 літра чистої води в день” – ось так називається наш останній міф. Звичайно, вода має важливе значення для організму, але якщо пити не хочеться, то не треба себе змушувати. Хоча американські вчені визначили, що чоловікам в добу треба 3,7 л води, а жінкам – 2,7 л. Причому 20 % від цієї кількості надходить із їжею, а решту треба випити. Але, не дивлячись на такі рохрахунки, дослідники вважають, що багатьом людям вистачає і маленького об’єму. Крім цього, необов’язково зосереджуватися на чистій воді. Враховуйте всі напої, враховуючи ті, що містять кофеїн. 

 Висновки: Отже, не варто вірити усім “давно зрозумілим” порадам. Треба зважати на своє здоров’я й обмін речовин. Людина має отримувати необхідну енергію, не пропускаючи основні прийоми їжі. Не виключати зі свого раціону жири та вуглеводи, а обмежити. Фігура не залежить від того, коли людина прийме їжу, слід також зважати на спосіб життя. Ніяка речовина не забере зайві кілограми. Не треба себе змушувати випивати більше, ніж хочеться, але теж зважати на лікарські поради.

Сторінку робила Глотова Поліна.