Рівні надзвичайних ситуацій.

В залежності від  поширення, економічних збитків і кількості загиблих – визначаються чотири рівні надзвичайних ситуацій (щоправда, кожна з них потім ще поділяється на групи)

Отже, рівні НС:

  • загальнодержавний;
  • регіональний;
  • місцевий;
  • об’єктовий.

 

Надзвичайна ситуація загальнодержавного рівня — це НС  на території двох та більше областей (а також АРК, містах Києві та Севастополі). Або НС, яка загрожує транскордонним перенесенням. І ті ситуації, коли для їхньої ліквідації необхідні матеріали і ресурси, які  перевищують  можливості окремої області (але не менше одного відсотка обсягу видатків відповідного бюджету)

Надзвичайна ситуація регіонального рівня — це НС на території двох або більше районів (міст обласного значення) або якщо вона може перенестися на територію суміжної області. КРім того сюди відносять ситуації, для  ліквідації яких необхідні матеріальні і технічні ресурси, які перевищують можливості окремого району (знову ж таки не менше одного відсотка обсягу видатків відповідного бюджету)

Надзвичайна ситуація місцевого рівня — це НС, яка виходить за межі потенційно-небезпечного об’єкта, загрожує поширенням самої ситуації або її наслідків на довкілля. Крім того це НС,  з ліквідацією яких не може справитися сам потенційно-небезпечний об’єкт. До місцевого рівня також належать всі НС на об’єктах житлово-комунальної сфери та інших, що не входять до затверджених переліків потенційно небезпечних об’єктів.

Надзвичайна ситуація об’єктового рівня — це НС, яка не підпадає під зазначені вище визначення, тобто така, що розгортається на території об’єкта або на самому об’єкті і наслідки якої не виходять за межі об’єкта або його захисної зони.

Подальша класифікація як природних, так і техногенних НС може бути проведена за такими ознаками: загальна причина виникнення, вид прояву, сфера, наслідки, терміни та масштаб прояву.

В моєму житті я стикнувся тільки з однією НС – ДТП, в якій загинуло двоє людей. Сталося ця аварія за участю нашого автобусу, який віз нас у табір в Болгарію, машини з вдома туристами і вантажівки. І там було багато травмованих і наляканих дітей. Хоч ця НС була зовсім маленькою, порівняно з тими, про які я говорив раніше, вона справила на мене велике враження і хочеться, щоб усіх НС було якомога менше.

Висновок:  щоб скоротити кількість НС, потрібно вивчати їхні причини, чому вони виникають, не порушувати правила і знати як діяти в ситуації, якщо НС все ж виникла, щоб зменшити її вплив.  класифікація і рівні НС потрібні для того щоб знати які механізми ліквідації наслідків застосовувати

Сподіваюся, моя розповідь про це стане вам у нагоді.